peníze

Jak mít čerstvé bylinky doma po celý rok? Zde je návod

Chybí vám už nejen zahradničení, ale také čerstvé bylinkové přísady do kuchyně? Nebuďte smutní, mnoho z nich lze pěstovat v pohodlí domova – na parapetu, balkoně, terase či v zimní zahradě.

Bylinky už nemusíte využívat v čerstvé podobě pouze sezónně. Pažitka na chléb, petrželka do polévky, máta a meduňka do čaje, bazalka do salátu či mnohé další variace, které jste si během let zamilovali, si můžete dopřát po celý rok. Stačí vědět, jak na to.

Čerstvé bylinky potřebují ke svému růstu stín i slunce – záleží na konkrétní rostlině. Ideální je pro ně tedy parapet nebo prosklený balkon či lodžie. „Pěstování bylinek v bytech usnadňují květináče se samozavlažovacím systémem a zabudovaným ukazatelem hladiny vody,“ říká David Benda z Hornbachu.

Semenům dopřejte zejména světlo

Bazalka, pažitka, oregano, tymián, koriandr, majoránka, máta či meduňka – tyto bylinky vám určitou dobu porostou i v květináčích na kuchyňském parapetu. Můžete si sehnat hotové sazenice, ale lepší volbou je vypěstování vlastních přímo ze semen. Jde to velmi jednoduše, a to i bez skleníku. Z vlastních výsevů získáte nejen dostatek kvalitních sazenic pro výsadbu doma či venku na zahradě, ale také druhy nebo odrůdy, které byste zřejmě jednoduše nesehnali. Současně tím můžete ušetřit.

„Chcete-li využít příležitosti a začít s předpěstováním sazenic, stačí kdykoliv během zimy rovnoměrně vysít semínka na povrch výsevního substrátu a přitisknout je. Dříve je ale třeba vědět, jaké podmínky zvoleným bylinkovým druhům vyhovují. Nejdůležitější bude dopřát těmto rostlinám dostatek světla – ideální je, když dopadá z každé strany. Prostor, kde máte vyseté bylinky, alespoň jednou denně vyvětrejte, abyste zabránili rozmnožování půdních hub. Dodržujte optimální teplotu a rostliny nezalévejte studenou vodou. Z vlastního výsevu získáte spoustu sazenic, které vám brzy poskytnou velký užitek,“ radí David Benda.

Pěstujte jednoduše a rychle

Klíčky a mikrobylinky jsou obrovským hitem. Můžete si vybrat z různých druhů a odrůd, podle preferovaných chutí, od pikantních přes ořechové až po jemné. Zvolit si lze tradiční řeřichu, rukolu, hořčici, senovku, ale i další druhy.

„Ideální je vybrat směs semen, která jsou speciálně určena k nakličování. Klíčky si vypěstujete jednoduše a rychle. Nepotřebují mnoho místa ani speciální pěstební pomůcky, dokonce ani zvláštní péči. Přinášejí rychlý výsledek – výborně chutnají a posilují imunitu,“ vysvětluje Benda.

The unrecognizable mid adult man in a plaid work shirt wears his work gloves to use the garden clippers. He is harvesting herbs from his garden.

Klíčící bylinky potřebují dostatek světla, vláhy a pravidelný přísun čerstvého vzduchu. Vyhněte se nadměrné zálivce a studenému substrátu. Praktickou pomůckou pro snazší pěstování mikrobylinek jsou výsevní pokojové skleníčky s textilií nebo s minikvětáčky či výsevní miska s poklopem.

Vždy čerstvá nať

Vysaďte si do květináče několik petrželek nebo při přípravě pokrmů odřízněte konec kořene petržele s listovou bází a položte ji do misky s vodou. Zakrátko budete mít k dispozici čerstvou a křupavou petrželku. Stejný způsob můžete uplatnit i při celeru. Ten je nejen zdravou zeleninou, ale patří také mezi léčivé rostliny. „Do květináče se substrátem si můžete také vysadit cibuli, šalotku nebo česnekové stroužky, a zakrátko budete moci využívat i jejich natě,“ upřesňuje David Benda.

Další články autora

- Advertisement -pr clanky

Mohlo by Vás zajímat